in the town of caluire-et-cuire in eastern france, dank architectes has completed a tasteful renovation and extension of an existing 1950s home. the design seeks to reconcile the old vernacular house with a contemporary intervention, all the while connecting the building to the outdoor pool area and providing extra space for the family.

dank architectes reconciles new and old with this house extension in france designboom

images courtesy of dank architectes

when approaching the project, dank architectes wanted the family to enjoy the outdoor spaces as much as the interior. with this in mind, the lyon-based architect conceived the extension with a large, floor-to-ceiling opening on the corner, which effectively removes the boundary between inside and outside. in hot summer months, the family can keep this retractable element fully open and come and go as they please. then, when it’s too cold for the pool, generous amounts of glazing still allow residents to enjoy the garden from the spacious kitchen and dining area. 

dank architectes reconciles new and old with this house extension in france designboom

dank architectes reconciles new and old with this house extension in france designboom

dank architectes reconciles new and old with this house extension in france designboom

dank architectes reconciles new and old with this house extension in france designboom

dank architectes reconciles new and old with this house extension in france designboom

dank architectes reconciles new and old with this house extension in france designboom

dank architectes reconciles new and old with this concrete extension in france

dank architectes reconciles new and old with this concrete extension in france

dank architectes reconciles new and old with this concrete extension in france

project info:

project name: RGV house

location: caluire-et-cuire, france

architecture firm: dank architectes

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: lynne myers | designboom