DSA Development / CoA arquitectura

© César Béjar© César Béjar© César Béjar© César Béjar+ 17

  • Architects: COA arquitectura

  • Area Area of this architecture project
    Area:  667 m²
  • Lead Architect: COA arquitectura

© César Béjar
© César Béjar

Text description provided by the architects. Going through the small town of San Antonio, you take the dirt road to go up the hill and get into the woods, everything is left behind to be there, inside.

© César Béjar
© César Béjar
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© César Béjar
© César Béjar

Pines and some oak trees narrow the views and enclose the place leaving a few openings in the land. At the entrance of the property, the gate and a small cabin with a warehouse are located. Downhill, you can see between the trees four volumes and some chimneys, two cabins that together form a village.

© César Béjar
© César Béjar

Stone, concrete, metal and wood play to merge with the environment, unconcerned they accept the sun and rain, the mud and time. It is a place for rest, coexistence and recreation. In a continuum with vernacular construction, sloping roofs, eaves, mezzanines, small windows, vestibules and porticoes seek to respond to the same thing, reinterpreting them.

© César Béjar
© César Béjar

The program is divided in two: the public area and the night area, united by a “bridge” that at the same time narrows the passage and directs the visuals into the forest. As if the trees were exerting some inflection, the volumes rotate subtly searching for visuals and orientations to the different spaces inside and contrast with a shattered silhouette the vertical framework of the context.

© César Béjar
© César Béjar
Section
Section
© César Béjar
© César Béjar

The cabins are shelter, seeking to transmit it from the entrance, the space narrows to welcome and expands into the living room. Scale changes continue both in the different spaces as well as in the inner path enriching the experience.

© César Béjar
© César Béjar

Finally, some fireplaces between the trees, echo of those walls, confirms that the cabins want to engage with the forest, and being able to inhabit it by stacking stones.

© César Béjar
© César Béjar