Urban Redevelopment of Marechal Deodoro Square / Sotero Arquitetos

© Tarso Figueira© Tarso Figueira© Tarso Figueira© Tarso Figueira+ 27

© Tarso Figueira
© Tarso Figueira

Text description provided by the architects. Marshall Deodoro Square, formerly known as Dourado Wharf, is a public space located in the port area of Salvador that has been listed as a heritage site by IPHAN. Sotero Arquitetos took on the location’s renovation design seeking to preserve its original landscape composition while modernizing the outline of the public equipment.

© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
Floor Plan
Floor Plan
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira

The project’s main goals were to preserve the great Licania tomentosa trees, which sit along three distinct lines, as well as to define a new use for each sector of the public square. The portion facing Miguel Calmon Ave. became a mobility sector, with a bus stop and bike path. The civic center took up the central portion, represented by a great esplanade featuring red concrete flooring, which resembles a solemn public carpet that serves as a stage where all types of public demonstrations take place.

© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
Section
Section
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira

Last, but not least, the inner portion of the square, closer to the surrounding residential area, features a linear platform that came about thanks to the removal of a large private parking lot, in order to give rise to a leisure space. The bus stop design proposes a structure composed of concrete and glued laminate wood, whose columns feature the same cross-section and spacing as the pilotis that support the neighboring modernist buildings, thereby preserving the legacy via a new use of said architectural elements.

© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira

The bike path is bestowed a scenographic character as it permeates the tree lines that function as a massive protected passageway. Lastly, the urban furnishings, essentially designed in red granite and wood, are strategically positioned to allow for contemplation of the space as well as to free up the central esplanade.

© Tarso Figueira
© Tarso Figueira