Cultural Center Flying Roof / OVERCODE architecture urbanisme

© David Foessel© David Foessel© David Foessel© David Foessel+ 45

© David Foessel
© David Foessel

Text description provided by the architects. The Town Hall of Quedillac wanted to build a Cultural Center for the city. The main objective was to battle against capsularisation by providing a place where a diversity of publics could mix and gather around a common ground, thus fostering a social bond among the citizens. The new building would include a multimedia library, a hall – coffee area, a youth space for teenagers, and a childcare section for small children.

© David Foessel
© David Foessel

The site chosen by the municipality was next to the Town Hall, right in the middle of the town, where other public amenities are located (Town Hall, bakery, restaurant, bar, church, etc…). The challenge was to create a place where multiple activities and the public could cohabitate and find synergy among the activities organized by the new cultural center.

Mass Plan
Mass Plan
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The idea then was to create “another” kind of place, a hybrid space where every day and the exceptional, the common and the extraordinary, the normal and the exception can co-exist and interact so to produce something more than the sum of its parts.

To showcase the internal activities to the passer-by, the program is organized towards the skin of the building, and the service areas at the inner core. In order to invite the public sphere into the building, more public activities are placed facing the street life (hall-coffee, youth center, and multimedia library), and the more intimate programs face the hidden garden-terrace at the back of the site (childcare section).

© David Foessel
© David Foessel
Section 1
Section 1
© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel

We decided to place the building in the middle of the site to produce a diversity of exterior spaces, each one with its own character. The parking and square at the street level will promote curiosity and perform as event spaces. The large pathway and independent entrance to the youth center will give an independent exterior area to the teenagers to appropriate at will.

© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel

The garden up north has a more contemplative character connected to the multimedia library as a landscape background to read. Finally, a colorful terrace space and garden are placed at the back of the building, where children can play safely and readers can get out and lounge in the afternoon sunlight.

© David Foessel
© David Foessel

In order to create a building of “another” kind but at the same time be recognizable, we deployed a pinch roof typology, a sort of an iconic barn-house in a field. Furthermore, by manipulating the roof ridge so to enhance the spatiality of certain internal programs (youth center, multimedia library, child care section), and following the structural principle of the building, a new entity is produced. 

© David Foessel
© David Foessel

The roof is read as a mass detached from the ground with a transparent plinth, a “flying roof” sheltering the public sphere. The materialization of the roof in zinc shingles spins from its iconic form and the desire to differentiate the activities in the building through color. A map, from a picture taken from a site visit, was translated to create a pixel kind of pattern which was then applied to the roof tiling.