The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture

The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Exterior Photography, Facade, CityscapeThe Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Interior Photography, FacadeThe Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Interior Photography, WindowsThe Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Interior Photography+ 21

  • AreaArea of this architecture project Area :  46823 m²
  • YearCompletion year of this architecture project Year :  2022
  • Photographs
  • ManufacturersBrands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Fisher & Paykel, Australian Joinery Products, Beaumont tiles, CARPET WORLD COMMERCIAL, Civic Shower Screens & Wardrobes, GREEN SWITCH ELECTRICAL, Harvey Norman, Imperial stone Group Pty Ltd, MULTICOOL, Plumbers’ Supplies Co-op
The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Exterior Photography, Waterfront, Cityscape, Facade
© John Gollings

Text description provided by the architects. The Lanes Residences occupies a prominent corner location that is artfully used to mediate between high-rise development along the coastal fringe and domestically scaled interior suburbs of Australia’s Gold Coast. Four residential towers balance the urban link and landscape of Lake Unity, with a fluid architectural language mimicking land contours and vegetal growth.

The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Exterior Photography
© John Gollings
The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Image 14 of 21
Plan – Ground Floor
The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Interior Photography, Facade
© John Gollings

The building structure is expressed in its façade, with an exoskeleton of mitred vertical limbs in glass-reinforced concrete, rising to cradle each of the four towers and partially shading their faceted glass walls. Two 10-storey towers include ground-floor retail and commercial spaces (that will link to a future retail village), and two 12-storey towers host resident amenities, including a swimming pool and terrace, sauna, spa and gymnasium, a games lounge, and meeting room

The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Image 15 of 21
Plan – 3rd to 11th Floors
The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Interior Photography, Windows
© John Gollings

The climate-sensitive facade design reduces the heat load across the towers. Each sculpted GRC column is directly connected to the internal apartment configuration, framing the apartment balconies, and protecting the building against sun exposure.

The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Exterior Photography, Facade, Cityscape
© John Gollings
The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Image 16 of 21
North Elevation
The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Interior Photography
© John Gollings

Further principles of passive design are incorporated into the building to allow the residents to achieve sustainable living in the sunny subtropical climate without the need for artificial cooling. This includes open plan living and maximizing the number of openable doors for breeze permeation, and deeply recessed balconies that provide shade and comfortable outdoor living spaces. The proximity of residential to retail will support residents to live more locally, reducing dependency on fossil fuels for transportation.

The Lanes Residences / Contreras Earl Architecture - Exterior Photography, Facade, Cityscape, Windows
© John Gollings