The Orfium Project Offices / elSTUDIO

© Lama Pictures© Lama Pictures© Lama Pictures© Lama Pictures+ 21

  • AreaArea of this architecture project Area:  900 m²
  • YearCompletion year of this architecture project Year:  2020
  • PhotographsPhotographs:  Lama Pictures
  • ManufacturersBrands with products used in this architecture project

    Manufacturers: BO CONCEPT, LIGHT COOKIE, Love It, Plastino

© Lama Pictures
© Lama Pictures

Text description provided by the architects. The project is about the renovation of the Athens offices of the multinational company Orfium. Orfium is a fast-growing company dealing with the management of copyright in the field of music. Our goal was to design a space that is friendly, pleasant and functional for its employees, and its main purpose is to strengthen the relations between them and to encourage teamwork and cooperation. A great challenge was the fact that the shell and the basic elements of the building had to remain intact. Therefore, our interventions were limited to the interior layout and furnishing of the spaces, forming a floating situation within a strict contour.

© Lama Pictures
© Lama Pictures
© Lama Pictures
© Lama Pictures

The first step was to understand the structure and organization of the company, and to translate this system into space. Thus, we were led to design open plan spaces trying to make the most out of the natural light and ventilation sources of the shell. Islands that host smaller or larger working groups, are distributed rhythmically in the space, with respect to its form and outlines.

© Lama Pictures
© Lama Pictures
© Lama Pictures
© Lama Pictures

Collaboration and communication are promoted through the multiple smaller or larger meeting rooms but mainly through the amphitheatre space. In this space, which includes, in addition to the amphitheatre, an organized dining area, a communal library and a ping-pong table, one can reconcile and get in touch with his colleagues. To achieve this, we imitated the dynamics of a square. The dominant element of this “square” is the amphitheatre that functions as a place of relaxation. Right next to this, large monastery dining tables invite employees to eat together, thus encouraging dialogue and acquaintance with each other. The central meeting room is also at this level welcoming the external partners who are directly introduced to this particular culture.

© Lama Pictures
© Lama Pictures

As the offices extend to three levels, there is a gradual transition as we move up from the most “extroverted” uses of the company, to those that are addressed exclusively to its employees. On the middle level one can find the reception area from where the visitor is guided to the floors. The last level is an exclusive office space.

© Lama Pictures
© Lama Pictures
Floor Plan
Floor Plan
© Lama Pictures
© Lama Pictures

The colour palette indicates different qualities. The green colour is mainly used in office spaces while orange is used where interaction is encouraged. This code of colours helps employees to quickly adapt in their new environment as it is a constantly growing company. The project was awarded with the 1st Prize at the Greek Architecture Awards at the category of Best First Building by a young Architect.

© Lama Pictures
© Lama Pictures
Sketch
Sketch
© Lama Pictures
© Lama Pictures