Award-winning US design firm Olson Kundig makes its mark on Australia for the first time on New South Wales’ Bilgola Beach. A 9,400 square-foot family home seemingly sits on the edge of the world, observing the meeting places between sand, sea and the flora at its fringes.

<!— —>

est living bigola beach house olson kundig 19

The home is divided into transparent and opaque zones. The central floor houses public and entertaining spaces walled in between solid volumes of board-formed concrete. An interior courtyard invites filtered daylight into the home’s core, and passive ventilation passes horizontally through the windows, allowing the environment to influence the building without relying on excessive resources. Above and below, private spaces create a retreat from and gateway into the unknown beyond its borders.

est living bilgola beach house olson kundig 08
est living bilgola beach house olson kundig 07

Natural light passes through shaded, retractable window walls; a fortress from the outside when lowered, a faucet for daylight from within.

est living bigola beach house olson kundig 05 750x1000
<!— —>

“My hope is that the home will evolve as it responds to all the different environmental and climatic conditions of the site, blending into the headlands and becoming integrated with Bilgola Beach over time.”

– Olson Kundig principal Tom Kundig

est living bilgola beach house olson kundig 13

Tom Kundig is widely known for his discreet mechanical systems; reflected in the fireplace design with a pull mechanism resembling a bike’s chain and crank.

est living bilgola beach house olson kundig 03
est living bigola beach house olson kundig 03
est living bilgola beach house olson kundig 12
est living olson kundig 2

The world cannot be taken for granted from this vantage point; Olson Kundig have continued its signature bridging of nature, culture and people with a structure of unforgettable beauty and motion. Tom himself brings worldly knowledge to the site on Sydney’s Northern Beaches; the home opens and closes at will, never isolating, never overwhelming, with a second-floor master suite designed to accommodate the couple that lives there.

With company, it’s a sublime meeting place and opened up, it becomes an observatory for its ethereal landscape. Nestled among the dunes, surrounded by Norfolk pines and palm trees, as if it had been there all along, Bilgola Beach House is an artistic integration of human design into untamed land. It becomes a coming together; of people and the planet, of art and nature.

This piece originally appeared in est Magazine issue #42.

est living bilgola beach house olson kundig 010
est living bilgola beach house olson kundig 06