Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja

Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja

Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Exterior PhotographyCasa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Exterior Photography, Facade, Windows, GardenCasa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Interior Photography, BeamCasa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Interior Photography, Bedroom, Chair, BeamCasa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - More Images+ 11

Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Exterior Photography, Garden© Onnis Luque

Text description provided by the architects. Casa Leria is located on a seaside plot of land in the municipality of El Tomatal, Puerto Escondido, Oaxaca.

Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Exterior Photography, Facade, Windows, Garden© Onnis Luque

We are faced with a comprehensive program of areas to meet the family’s usage and permanence requirements.

Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Exterior Photography© Onnis Luque
Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Image 16 of 16Plan

The challenge and intention were to develop the project in a non-invasive way, beyond the required volume, and to create a formal hiding place among the existing vegetation. Based on this premise, we decided to deconstruct the entirety of the square meters distributed among eight modules, which would contain the palapa-pool-kitchen, the rest of the rooms, the social tower, the workers’ area, and the parking lot.

Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Exterior Photography© Onnis Luque

In this way, by constructively isolating the modules from each other, we would have partial elements only interconnected by circulation bridges, generating minimal impact on the land.

Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Exterior Photography© Onnis Luque
Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Exterior Photography© Onnis Luque

The social area is contained under a large-scale wooden structure. We decided to deform the typical patterns of the conventional “Palapa” and pushed the limits in terms of length, width, and slopes. This allowed us to generate a special and unique piece that determined the character of the house.

Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Exterior Photography© Onnis Luque

Based on this approach, we rotated the entire piece forty-five degrees towards the east, with the intention of breaking the parallel view to the sea and, at the same time, freeing and ventilating the back of the land. This position would generate and release a ventilated and visual central space between the social areas and the room modules.

Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Interior Photography, Beam© Onnis Luque
Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Interior Photography, Living Room© Onnis Luque

Additionally, we proposed that the entire construction-generated footprint be transplanted to the roofs of each module, thus returning a regeneration of the vegetal layer to the modified area. Furthermore, this vegetal layer would serve as a climatic protector for the interior spaces.

Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Interior Photography, Bedroom, Chair, Beam© Onnis Luque
Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Interior Photography, Chair, Beam© Onnis Luque

The result of this house expresses the effort we made from beginning to end in order to gently position a 1,100 m² construction on a 3,500 m² parcel of land, where the house disappears through journeys filled with sensory experiences that hide the scale and density of work in the landscape.

Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Exterior Photography, Windows, Garden© Onnis Luque
Casa Leria / TAC Taller Alberto Calleja - Exterior Photography, Windows, Garden© Onnis Luque

Discover more from My Property Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading