LMN Architects connects learning centre with alumininium walkways

Seattle-based studio LMN Architects has created a university building in Santa Barbara, California, with two separate volumes connected by a series of walkways clad in perforated aluminium.

Called the Interactive Learning Pavilion, it is the first building to be built on the University of California Santa Barbara’s campus in more than 50 years.

Aerial view with water in background
LMN Architects created a learning center at the University of California in Santa Barbara

The structure consists of two buildings facing one another to create an open-air causeway or “paseo”, lined on either side with ramps and terraces.

According to LMN partner Stephen Van Dyck, the pavilion was created to be a connector between different parts of the campus, in line with the Long Range Development Plan.

Bridges and open air space
It consists of two volumes with an open-air space between them

“The building represents both an advancement of this master plan vision as well as a contemporary reimagination of vernacular courtyards, terraces, and paseos,” said Van Dyck.

The facades of the building were informed by the geology of the area, specifically the “Southern California seaside context” according to LMN.

Concrete panels on exterior
It’s outward-facing facades have concrete panels

This geologic approach resulted in two very different facade characteristics. The outward-facing facade is covered in smooth grey concrete panels and windows that create a “taut” effect, while the inward-facing facades have a “loose, organic formal language”.

Layers of different shades of brick line the four-story structure’s two volumes, with curving walls, bridges, ramps and terraces, creating a canyon-like effect.

ALuminium bridges and terraces
Bridges and terraces fill the interior space

“The resulting formal and material qualities of these spaces take inspiration from the local vernacular architecture and the adjacent seaside cliffs, recalling the sedimentary sandstone in its curvilinear, polished concrete block walls,” said the studio.

However, according to the studio, the structure’s organicism was also informed by the need for efficient classroom layouts.

People on bench on terrace
The building was positioned to maximise light to the learning facilities

The open-air interior causeway and stratified facade allow for generous light in the educational spaces and provide for the easy outdoor and indoor circulation of students between the spaces.

The program includes three lecture halls, each on the ground floor, with one in the smaller volume and two in the longer one.

Ingenhoven Architects designed biggest thatch roof in EuropeIngenhoven Architects designed biggest thatch roof in Europe Ingenhoven Architects tops island health resort with Europe’s largest thatched roof

Two of the lecture halls are double-height, while the remainder of the second- and third-storey spaces were filled with study halls and smaller classrooms.

Interior colour palates for the classrooms were also also informed by geography, with the pigments of the Channel Islands replicated in colour blocks of the otherwise neutral interiors.

Walkway and concrete panel facade
Perforated aluminium walkways lead around the structure

“We integrated natural light into every classroom and the upper floors offer contemporary learning environments with expansive views of the lagoon and ocean,” said LMN principal Jennifer Milliron.

“The result is a building that we believe captures the essence of the campus and its surroundings.”

Terrace with mountains in the background
It is the first new building on the campus in 50 years

LMN Architects was founded in Seattle in 1979. The studio recently completed a convention centre in Downtown Seattle as well as an extension to an Asian art museum.

The photography is by Patrick Price. 


Project credits: 

Architect: LMN Architects
Consultant: UCSB Design & Construction Services
Project contractor: C.W. Driver
Structural: Saiful Bouquet
Civil engineer: Stantec Consulting Services
Landscape architect: Arcadia Studio
MEP, lighting & sustainability: Integral Group
Acoustic, AV & IT: Arup
Environmental graphics: Entro
Wind: RWDI

Discover more from My Property Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading