Lost Lindenberg is a “dreamy” treetop resort in Bali

Elevated walkways connect the treehouse-like bedrooms of the Lost Lindenberg resort in Bali, Indonesia, which has been designed by local architects Alexis Dornier and Studio Jencquel.

Located on a largely untouched, waterfront site, surrounded by dense jungle in Jembrana, the eight-bedroom resort was raised up to the level of the surrounding the tree canopy to create an “unusual, dreamy experience” for guests.

Lost Lindenberg resort in Bali
The Lost Lindenberg resort contains four treehouse-like structures

“Perched like giants amongst an array of coconut palms and protruding from the canopy of the tropical landscape, four towers arise from the black sandy beach below,” said Alexis Dornier and Studio Jencquel.

“We wanted to give the feeling of walking in a different world, of resting on a floating ship, elevated and safe, with the wild jungle at your doorstep. Grouped closely together, the towers form a floating village in the trees.”

Treehouse-like hotel in Bali
Each treehouse contains two bedrooms

Entry to the resort is via a door in a wall featuring a “grotesque”, vibrant neon light installation by German artist Tobias Rehberger, which was designed to purposefully contrast the serene spaces beyond.

Past this door, a narrow footpath through the jungle leads towards the resort’s space spaces, with formal reception areas done away with in order to “break the barrier between hosts and guests.”

It has an undulating roofIt has an undulating roof Ibuku completes “unprecedented” bamboo building in the Balinese jungle

Each of the resort’s four towers contains two bedrooms, connected by a communal concrete terrace at ground floor level and elevated walkways above that are intended to encourage guests to spend time with one another.

The lower spaces, concealed in the base of each treehouse form, are clad in wooden slats that allow controlled light and views through.

Jungle resort in Bali by  Alexis Dornier and Studio Jencquel
Seating areas are located on the ground floor

At the top, the rooms extend outwards into forms topped by shallow pyramidal roofs that shade the spaces below, and feature large areas of full-height glazing to provide unobstructed views of the jungle landscape.

Throughout, simple finishes in dark wood are intended to create a feeling of connection with the surrounding nature, with outdoor seating areas wrapped by small pools that directly border the jungle.

Wooden hotel bedroom suite
The suites are entirely made from wood

“Clad in wood from head to toe and painted the colours of the forest, these colossal structures blend well into their environment,” said the architects.

“Only a jagged roofline barely discernible from afar by the fishermen out at sea is hidden amongst the trees and high enough to overlook the Indian Ocean,” they continued.

“The predominant material is sustainably-sourced wood in various patterns and directions, such as Bangkirai wood, the floors are covered with Bali green stone, and brass is used as an accent in the whole composition, and a lot of plants were used.”

Hotel entrance to Lost Lindenberg
The hotel’s entrance hides the treehouses beyond

German-born Dornier, who moved his practice to Bali in 2013, has previously completed accommodation for the Birdhouses resort in Bali, which also made use of elevated, cantilevering spaces for surveying the surrounding landscape.

Lost Lindenberg was recentlyshortlisted in the hospitality project category of Dezeen Awards 2023.

The photography is by Robert Rieger.

Discover more from My Property Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading