In a tiny Italian village, a holiday home offers a sleek and contemporary twist on the traditional alpine vernacular.

The contemporary home's gabled roofline and timber materials are a nod to the traditional alpine vernacular.

As co-owners of the renowned Le Vigne di Zamò winery, third-generation winemaker Silvano Zamò and his wife Brigitte know that wine is best enjoyed with a view. So, when the couple found a hilltop location in the tiny northern Italian village of Camporosso with picture-perfect valley views, they turned to Italian architecture firm GEZA to design a holiday home that would embrace the vistas and accommodate their love for entertaining.

“The approach path is one of the key points of the project. The arrival is a precise and inevitable sequence: the road climbs steeply, the house shows itself from afar in the middle of other buildings, then hides, and then reappears in a scenic perspective from the bottom where you can feel the whole size of the building,” says GEZA.

Gianni Antoniali

But the site’s panoramic views also came with complex terrain. The elevated location was challengingly steep, and the architects needed to carefully navigate a sharp rock-studded slope to create a well-anchored home that would feel like a fluid extension of the landscape, rather than an unsympathetic addition dropped onto the site.

The house is designed to step down the sloped site. Over time, the larch screens will develop a gray patina and create a cool contrast with the warm-toned interior wood.

The house is designed to step down the sloped site. Over time, the larch screens will develop a gray patina and create a cool contrast with the warm-toned interior wood.

Gianni Antoniali

The solution was to construct a stable concrete envelope split into two interconnected gabled volumes that step down the existing slope and frame views through east-facing glazed gable ends.

Deep roof overhangs not only protect the interior from direct sunlight, but also provide privacy.

Deep roof overhangs not only protect the interior from direct sunlight, but also provide privacy.

Gianni Antoniali

See the full story on Dwell.com: An Alpine Home in Northern Italy Shows Off Picture-Perfect Valley Views
Related stories:

  • Before & After: A Modest Midcentury in Miami Expands Around a Lush Courtyard
  • This Renovated Victorian in Melbourne Literally Says “Hello” to Passersby
  • A Historic Saloon Gains New Life as an Airy Courtyard Home in San Francisco