The design for the cabin was inspired by the angular forms of nautical flags and sails.

To the left, the home's main entrance is nestled underneath the sloping roof. Views of the river from a large terrace reference the expansive perspective from a ship's upper deck.

The Charlevoix region of Québec features dramatic landscapes along the Saint Lawrence River—a major Canadian maritime route that stretches from Lake Ontario out to meet the Atlantic Ocean. A new lodge by Quebec City–based Bourgeois / Lechasseur architectes was inspired by the area’s nautical history, with a sloping A-frame design that references sails and nautical flags in the wind.  

Cabin A by Bourgeois / Lechasseur architectes is perched on the mountainside overlooking the Saint Lawrence River in Québec, Canada. The "A" in the name references the nautical alphabet of the International Code of Signals (ICS), while the home's angular form was derived from the maritime Alfa signal flag and the shape of a ship's sail facing the wind.

Cabin A by Bourgeois / Lechasseur architectes is perched on the mountainside overlooking the Saint Lawrence River in Québec, Canada. The “A” in the name references the nautical alphabet of the International Code of Signals (ICS), while the home’s angular form was derived from the maritime Alfa signal flag and the shape of a ship’s sail facing the wind.

Photo by Maxime Brouillet

Inside, nods to naval architecture continue with wood-clad walls and ceilings, as well as a simple yet functional use of space. Black fixtures and trim accentuate the angular shapes.

Inside, nods to naval architecture continue with wood-clad walls and ceilings, as well as a simple yet functional use of space. Black fixtures and trim accentuate the angular shapes. 

Photo by Maxime Brouillet

Located within close proximity to popular ski resorts, the 2,400-square-foot cabin can accommodate up to 12 holiday-goers. A minimalist interior clad in natural pine plywood enhances the A-frame design while dark-colored accents create a simple contrasting color scheme. The straight-forward layout features a large great room on the upper level, complete with a south-facing wall of windows that form a viewing gallery of the surrounding wilderness.

A built-in bench offers a contemplative spot to relax and take in the views.

A built-in bench offers a contemplative spot to relax and take in the views.

Photo by Maxime Brouillet

See the full story on Dwell.com: This Dramatic A-Frame Cabin Channels Canada’s Rich Maritime History