Remixing the gabled shed, this relaxed and refined summer home opens up to shoreline views.

Approached from the driveway, the home is accessed along a stone path that turns into a series of wide, wooden steps. The home's angular roofline is a dramatic form against the natural backdrop, but the wood cladding connects it to the site.

Just south of Cape Cod on the island of Martha’s Vineyard, a Boston–based family wanted to build a summer retreat next to the shoreline. They turned to Anmahian Winton Architects for a cedar-clad retreat whose two shed buildings tip their hat to the setting’s agrarian roots. 

An aerial view of Martha’s Vineyard Retreat shows its idyllic location adjacent to the beach; the manicured lawn gives way to a forested area that leads to sandy paths down to the shoreline.

An aerial view of Martha’s Vineyard Retreat shows its idyllic location adjacent to the beach; the manicured lawn gives way to a forested area that leads to sandy paths down to the shoreline.

Photo: Peter Vanderwarker

Approached from the driveway, the home is accessed along a stone path that turns into a series of wide, wooden steps. The home's angular roofline is a dramatic form against the natural backdrop, but the wood cladding connects it to the site.

Approached from the driveway, the home is accessed along a stone path that turns into a series of wide, wooden steps. The home’s angular roofline is a dramatic form against the natural backdrop, but the wood cladding connects it to the site.

Photo: Peter Vanderwarker

The two gabled sheds comprising the home are separated by a glazed entryway, creating distinct areas: a sleeping “shed” that houses three guest bedrooms and a master suite, and the living spaces and large covered porch in the other volume.

While the view from the driveway presents the home as mostly solid with a central glazed void connecting the two volumes, when approached from the beach, the home appears much more open, with an outdoor covered porch and glazed walls.

While the view from the driveway presents the home as mostly solid with a central glazed void connecting the two volumes, when approached from the beach, the home appears much more open, with an outdoor covered porch and glazed walls.

Photo: Florian Holzherr

See the full story on Dwell.com: Two Cedar-Clad Sheds Make Up This Summer Retreat on Martha’s Vineyard
Related stories:

  • A Surprising London Townhouse Filled With Intriguing Geometry Asks $2.4M
  • Before & After: This Portland Loft’s Pink-Hued Makeover Deserves a Standing Ovation
  • A Chicory Kiln Becomes a Sustainable Vacation Home With Endless Flexibility