A Bed-Stuy Townhouse Merges Historical Charm + Modern Design

Bed-Stuy Townhouse is a minimalist townhouse located in Brooklyn, New York, designed by architecture firm Also Office in collaboration with Colony, the co-operative gallery and strategy firm founded by Jean Lin. Headed by Evan Erlebacher, Also Office approached each of the property’s three floors with a varying degree of intervention, ensuring the history of the home was not lost in the renovation process.

Exterior view of a renovated Brooklyn townhouse in Bedford-Stuyvesant, showcasing a blend of historic and modern design

The ground level witnessed a complete modern overhaul, complemented by the introduction of a primary bedroom suite, a white oak sunroom, and a garden. The latter is notably designed as an extension of the suite, enveloped by lush greenery. The ground floor also offers a guest suite, tailored to be a soundproof sanctuary for the homeowner’s musical pursuits.

A custom circular staircase made of perforated steel spirals downwards, doubling as both a path to the new terrace on the parlor level as well as a striking sculptural element. The kitchen, living, and dining areas coalesce seamlessly, with Also Office preserving hallmark features such as wood casings and sliding pocket doors. In a delicate balance between the past and present, the wooden elements bear the marks of time, contrasting harmoniously with newly plastered walls and updated moldings.

Colony’s involvement brings a flair of modernity to the interiors. The parlor level, rich in historical accents, now boasts contemporary pieces. Jean Lin’s curation blends both vintage and modern works, and was, “drawn to the thread of time throughout the space, wanting to play a part in unraveling it into the present moment,” says Colony founder Jean Lin. A highlight is the living room, where wall shelves house the owner’s vast record collection, centered around a fireplace that serves as an architectural anchor.

Living area adorned with wall shelves filled with an array of records, centered around a vintage fireplace

Parlor level of the townhouse with original wooden casings and sliding pocket doors preserved during the renovation

Living area adorned with wall shelves filled with an array of records, centered around a vintage fireplace

Parlor level of the townhouse with original wooden casings and sliding pocket doors preserved during the renovation

Parlor level of the townhouse with original wooden casings and sliding pocket doors preserved during the renovation

Contemporary furnishings curated by Colony, harmoniously paired with the townhouse's historic elements

Dining space featuring a vintage Sorenson table set against the sleek, modern backdrop of a USM piece

Parlor level of the townhouse with original wooden casings and sliding pocket doors preserved during the renovation

Close-up of the white oak sunroom's intricate wooden details

Contemporary furnishings curated by Colony, harmoniously paired with the townhouse's historic elements

Ground floor guest suite with a neutral color palette, designed for acoustic isolation

Contemporary furnishings curated by Colony, harmoniously paired with the townhouse's historic elements

Wooden staircase maintaining the original molding

Custom-designed circular staircase made of perforated steel, spiraling downwards amidst lush greenery

Exterior view of a renovated Brooklyn townhouse in Bedford-Stuyvesant, showcasing a blend of historic and modern design

Photography by David Mitchell.

Leo Lei translates his passion for minimalism into his daily-updated blog Leibal. In addition, you can find uniquely designed minimalist objects and furniture at the Leibal Store.

Discover more from My Property Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading