Wellard Architects gives a Melbourne family home a refreshing remodel that celebrates the past while embracing the future.

The bluestone-clad addition appears to gently slide under the roof eave of the existing home, establishing a seamless connection between old and new.

This single-family Edwardian residence is one of many historic dwellings which add to the rich and diverse streetscape of the Melbourne suburb of Elsternwick. Embracing the neighborhood’s unique spirit, the homeowners worked with Wellard Architects to expand their home while respecting its original character.

In the front of the home, original Edwardian details remain—including the stained glass doors and window. The large front yard remains as a play area for the children.

In the front of the home, original Edwardian details remain—including the stained glass doors and window. The large front yard remains as a play area for the children.

Photo by Derek Swalwell

The project description originally called for a double-story extension. However, after analyzing the family of four’s current use of space, the architects proposed a new program: a single-story extension that pushed the boundaries out at ground level rather than up, resulting in private, usable rear garden space and open, north-facing living areas.

According to the architects, “Changing the nature of the extension allowed funds set aside for the two-story design to be repurposed for finish and detail. This is a far more positive outcome for the client, as the tactile and refined elements of the project add pleasure in the everyday use of the home.”

The new extension is a serene, private retreat at the rear of the home. The design seamlessly blends indoor living spaces with an outdoor garden and lap pool.

The new extension is a serene, private retreat at the rear of the home. The design seamlessly blends indoor living spaces with an outdoor garden and lap pool.

Photo by Derek Swalwell

The original chimney peeks above the new rear addition. Throughout the design, there is a play of tactile elements which blend old and new.

The original chimney peeks above the new rear addition. Throughout the design, there is a play of tactile elements which blend old and new.

Photo by Derek Swalwell

See the full story on Dwell.com: An Edwardian Home Gets a New Life Complete With a Sparkling Pool
Related stories:

  • Before & After: A Drab Midcentury Outside Seattle Gets Infused With California Surfer Vibes
  • A Gigantic Staircase Sweeps Through the Heart of This Tokyo Home
  • You Can Ski Right Into the Living Room of This Mountain Retreat